Кожен, хто має бажання поїхати в Європу, рано чи пізно задається надзвичайно важливим питанням: “Як отримати шенгеську візу?” Справа в тому, що лише декілька європейських країн не входять до єдиного візового простору (Великобританія, Болгарія, Гібралтар), а деякі з них, як скажімо Хорватія, вже невдовзі будуть там. Багато з нас бояться відмови, а тому часто відкладають свої мрії в довгий ящик, коли, насправді, для цього немає ніяких підстав.

   Шенгенські візи бувають кількох типів: одно- та багаторазові, коротко- та довгострокові, також їх поділяють в залежності від мети вашої поїздки: туристичні, культурні, журналістські, шопінг чи студентські. Так вже склалось, що одним з найбільш лояльних до нас є польське консульство. На візу такого типу подаються переважна більшість українців, що їдуть закордон.Як_отримати_шенгенську_візу_001

   Для жителів Західної України найкращим варіантом є так звана віза “на закупи” чи іншими словами шопінг-віза. Робиться її надзвичайно просто. Для цього достатньо записатись в чергу через будь-який доступний візовий центр (список можна глянути тут), найкраще це робити по телефону, бо на сайті інформація наразі оновлюється погано і завжди показує, що вільних дат на прийом немає. Якщо ж все-таки їх дійсно не знайдеться, є варіант звернутись в туристичну фірму, яка надає послуги по турах в Польщу. Як правило, вони мають броні в таких центрах і, при домовленості, можуть записати вас в чергу, де, здавалось би, місця точно ніяк не знайти. ;-)

Перелік документів для шопінг-візи дуже простий:

1. Заповнена анкета
2. Два фото 3,5 х 4,5, не старше 6 місяців
3.Закордонний паспорт(дійсний ще хоча б 3 місяці) + копія
4. Копії всіх сторінок українського паспорту
5.Страховий поліс на 30 000 Євро
6.Сплатити консульський збір – 35 Євро

   Згідно умов отримання цієї візи ви повинні заїхати в Польщу під час вказаного в заяві терміну(до 7 днів), купити будь-який товар та привезти іменний чек-фактуру про цю покупку. Наступого разу з цим чеком ви подаєтесь знову і отримуєте, як мінімум, піврічну шенгенку. Все надзвичайно просто.

Як_отримати_шенгенську_візу_002

  Інший варіант отримання довгострокових віз викликаний діями з боку Словаччини та, в найближчому майбутньому, Чехії. Бажаючи збільшити наплив українських туристів, вони задекларували видання мультивіз після першої вдалої поїздки в їхню країну з метою туризму. Схема проста – ви берете недорогий кількаденний тур в Словаччину, вам відкривають, як мінімум, одноразову візу. Проте після успішного повернення ви можете подаватись вже на піврічний шенген (а при умові, що до того у вас вже були інші шенгенки – на мультивізу до 5 років!). Круто, чи не так?  8-)

    Популярними є варіанти з конференціями, культурними подіями чи зустрічами. При наявності запрошення від приймаючої сторони, можна отримати візу від півроку і більше, в залежності від терміну, вказаного в запрошенні та, звісно, рішення консула.

  При оформленні мультивізи не варто також забувати про так званий “віртуальний рік”. Він рахується не з часу отримання вами річної візи, а з моменту першого в’їзду в шенгенську зону, який має бути обов’язково(!) в країну, що вам цю візу видала. Краще поїхати “відмітитись” відразу, щоб в майбутньому не виникало проблем.

  В разі, якщо ви збираєтесь на фестиваль, наприклад Sziget в Будапешті, до пакету документів просто варто додати квиток на фест і отримання короткострокової туристичної візи вам практично гарантовано.

   При поїздці з метою туризму у вас будуть також вимагати:

   – бронювання житла на весь період перебування (з оплатою чи без – в залежності від консульства);

   – пред’явлення квитків на перельоти (чи інший транспорт) туди-назад;

   – довідку з місця роботи/навчання про зберігання за вами місця на час поїздку (та суму окладу, якщо ви працюєте);

   – виписки з банку про стан рахунку та рух коштів за останні пів року.

    Ще декілька нюансів, про які варто згадати. Віднедавна візи відкривають з коридором в 15 днів, тому це обов’язково варто враховувати при формуванні планів майбутньої подорожі та отримання нового шенгену. Адже дві діючих візи заборонені європейським законодавством. В цьому я мав можливість пересвідчитись на прикладі історії з португальським консульством.

   Також треба пам’ятати, що візу потрібно робити в ту країну, де ви будете перебувати більшість часу. Це, в свою чергу, повинно підтверджуватись бронями готелів і планом майбутнього маршруту (необов’язково). Нецільове використання візи з першого ж разу може каратись депортацією або ануляцією. Тому перший в’їзд обов’язково повинен бути з метою, вказаною в запрошенні чи цілі видання візи.

  В будь-якому випадку будьте впевнені в собі, зберіть повний пакет документів, що вимагається консульством та, по можливості, максимально говоріть правду про причини поїздки і тоді все буде ок.

P.S. Якщо маєте питання, не соромтесь задавати їх в коментарях до статті. ;-) Time 2 Go! Час подорожувати!

Діліться з друзями та залишайте свої думки в коментарях!
    Схожі статті:
    Програми про подорожі або Чи може телебачення бути корисним?
    Типові помилки мандрівника
    Мумбай. Ворота в Індію та Добі Гат

    2 коментарі(в) на даний момент.

    1. Christina Protsiuk коментує:

      Цікавить питання: при отриманні польської (пів)річної шопінг-візи перший в’їзд треба робити через Польщу , а наступні?

      І хіба можна реєструватись на подачу документів в візовий центр Польщі через кол-центр, якщо вже раніше реєструвався через сайт? мені в кол-центрі повідомили , що ні…

      • skaskiv коментує:

        Наступні в’їзди не мають значення, можуть бути через будь-яку країну.
        Теоретично можна, але це залежить як будуть подаватись документи. Скажімо, якщо є бронювання подачі через турфірму, то можна відразу забронювати дві дати. І на короткотермінову, і на мультивізу.

    Залиште відгук

    Ви повинні бути авторизовані, щоб залишити коментар.