Є міста, які просто створені для певної пори року. Причини для цього можуть бути абсолютно різні, проте саме в конкретний час ти почуваєш себе там просто на своєму місці. Для середньовічного Торуня таким часом є зимові свята. Різдвяні ярмарки з глінтвейном, святкова ілюмінація і королівство пряників.

Torun_01 Torun_02 Torun_20

   Як одне з основних міст Пруссії, а потім і Польщі, Торунь завжди знаходився на перехресті торгових шляхів. Саме тому в місто часто привозили різноманітні спеції: корицю, гвоздику, коріандр, мускатний горіх, перець та імбир. Завдяки хорошому грунту та плодючій землі в Торуні ніколи не бракувало першосортного борошна. Крім того в навколишніх селах було поширене бджільництво, що теж зіграло свою роль в історії міста.

Torun_22

Torun_17

   Перші згадки про пряники в Торуні датуються XIV століттям. Існує легенда про дочку мельника на ім’я Катажина, яка приготувала пряники до приїзду в місто короля, змішуючи мед та тісто. Печиво вийшло таке смачне, що його почали називати katarzynki (катеринки) в її честь, а згодом ця назва закріпилась за окремим видом пряників в формі хмарки.

Torun_06

   В Торуні є два основних виробника пряників – кондитерська компанія “Копернік” (в честь видатного астронома, який тут народився) та Торунська Пекарня. Перша є власником бренду торунських пряників та заснована ще в 1760 році. Друга ж займається в основному поширенням знань про мистецтво випічки та постачанням кондитерських виробів для ресторанів та вечірок.

Torun_24

   Бути в місті пряників та не спробувати їх зробити власноруч-недозволена розкіш. Тому відвідини “Музею пряника” в Торуні просто обов’язкові! Крім того, що в цьому музеї дійсно цікаво, там ще й надзвичайно смачно пахне. :-)

Torun_04

   Процес приготування пряників починається з….клятви. Поклавши руку на серце, всі урочисто обіцяють бути хорошими пекарями.

Torun_05

   Далі змішуються всі інгредієнти, а тісто відкладається на кілька місяців “вистоюватись”. Звісно, ніхто закривати вас в музеї на стільки часу не буде, а тому для останніх приготувань можна використати вже наперед заготовлену суміш.

Torun_07 Torun_08 Torun_09

Torun_18

   Особливістю торунських пряників є використання дерев’яних форм з різними малюнками, в яких відтискається обкатане в муці тісто перед самою випічкою.

Torun_11 Torun_23

   Після цього візерунок обтинається спеціальним ножиком і змащується олією.

Torun_10 Torun_19

   Коли все готове, можна акуратно занести решітку з формами до розігрітої печі.

Torun_21 (2)

   Поки пряники готуються, є час трохи роздивитись музей. Бізнес повинен розвиватись, а тому тематичні та брендовані сувеніри давно нікого не дивують. ;-)   Torun_13 Torun_14

   В кінці “майстер-класу” кожен учасник дістає власноруч зроблений пряник в подарунок. На жаль, специфіка тіста в музеї така, що його ні в якому разі не рекомендують їсти. Проте на згадку залишається чудовий сувенір.

Torun_26

   А їстівних пряників можна купити як в музеї, так і в одному з багатьох магазинів Торуня. Довго шукати їх точно не доведеться. ;-) Time 2 Go! Час подорожувати!

Діліться з друзями та залишайте свої думки в коментарях!
    Схожі статті:
    Середньовічний Меджибіж: подорож в часі!
    Тбілісі-місто,що дихає
    Мумбай. Ворота в Індію та Добі Гат

    Залиште відгук

    Ви повинні бути авторизовані, щоб залишити коментар.